Antwerpen 16 december 2019

Na bijna vijftig jaar kronkelt Kaartse Beek weer in open bedding

Op de grens van Mariaburg-Ekeren, Brasschaat en Kapellen bouwt Delhaize een nieuwe supermarkt ter vervanging van het oude gebouw uit 1971. Van de gelegenheid wordt gebruikgemaakt om de Kaartse Beek open te leggen.

“Het project is een mooi voorbeeld van hoe op privaat domein rekening kan worden gehouden met het Waterplan van de stad”, zegt de Antwerpse schepen Claude Marinower (Open Vld). Hij bracht woensdag een bezoek aan de werf. Delhaize ligt deels op Kapels grondgebied en daarom werden ook de Kapelse Open Vld-schepenen Koen Helsen en Frederic van Haaren uitgenodigd.

Watergevoelig

“Ekeren – en vooral deze plaats – is zeer watergevoelig”, zegt Marinower. “Het opnieuw openleggen van de natuurlijke waterloop is dus positief. De opslag- en infiltratiecapaciteit verhoogt.”

De site van Delhaize ligt in de vallei van de Kaartse Beek, ook Schoon Schijn genoemd. In 1971 verleende de provincie toelating

om de beek gedeeltelijk te verleggen en te overwelven voor de bouw van de supermarkt. De Kaartse Beek werd daardoor ingetunneld onder de parking van Delhaize. “In het huidige waterbeleid worden dergelijke overwelvingen niet meer toegestaan”, zegt de schepen.

Groene zone

De Delhaize krijgt ook een groene zone voor de winkel. “De nieuwe Delhaize heeft een winkeloppervlakte van 2.500 vierkante meter”, zegt Vincent Thoen van Delhaize. “De parking wordt onder het gebouw geschoven om plaats te maken voor een groene zone. Er is plaats voor 190 voertuigen.” (mawo)