Antwerpen 14 mei 2019

Nieuw Rozemaaipark is goed voor 16 hectare groen langs A12

In Ekeren is het Rozemaaipark officieel opengesteld voor het publiek. Het nieuwe park langs de A12 is 16 hectare groot en brengt de Donkse beek weer aan de oppervlakte, waardoor bezoekers aangenaam kunnen wandelen langs het water. Langs het park loopt ook een nieuw stuk fietsostrade dat voor een nog vlottere verbinding zorgt richting Antwerpen-Centrum.

Het Rozemaaipark ligt achter de sociale woonblokken in de wijk Rozemaai. Vroeger bestond het terrein voor een groot deel uit braakliggende grond die in 1959 opgespoten werd. Buurtbewoners gebruikten het gebied vooral om hun hond uit te laten. Ook sluikstorten werd er geregeld vastgesteld. Voor de aanleg van het nieuwe park werd het braakliggend terrein opgekuist. Natuurpunt stelde bovendien een deel van haar terrein gratis ter beschikking aan de stad Antwerpen voor 50 jaar. Op die manier kon uiteindelijk een terrein van 16 hectare aangepakt worden.

Donkse beek

Bij de aanleg van het nieuwe park lag de focus op vier belangrijke elementen: water, groen, ontspanning en routes. De Donkse beek, die er in de jaren vijftig onder de grond verdween door het ophogen van de terreinen, is opnieuw zichtbaar en vormt een centraal element in het park. De beek vertrekt vanuit een waterpoel, er liggen dammen en errond staan nieuwe bomen. Het regenwater van de gebouwen en straten in de woonwijk stroomt in greppels naar de beek.

Wandelpaden

Langs de beekvallei is het voormalige bos omgevormd tot een park met zitplekken, picknickplaatsen en volkstuintjes. Het park is vooral een landschapspark waar de natuur centraal staat en het zorgt voor een kwaliteitsvolle leefomgeving voor de lokale fauna en flora. Wie van wandelen of joggen houdt heeft er 16 hectare bijgekregen. Via paden die vanuit de wijk vertrekken kan je door de beekvallei lopen. Ook het bestaande fietspadennetwerk werd uitgebreid met routes door de wijk en langs de beekvallei.

Uitkijkheuvels

Schepen voor Openbaar Domein Claude Marinower (Open Vld) opende het Rozemaaipark. “De plannen van de wijk werden samen met de bewoners gemaakt. 140 bewoners lieten in 2015 weten wat zij in hun wijk nodig hadden. Ze wilden meer zitplekken, picknickplekken en groen. In en aan het park zijn er zitbanken, uitkijkheuvels, speelplekken en een brug. De ideale plek voor jong en oud om buiten te zijn.”

 

Bron: Alfons Schryers – HLN

De Ekerse districtsburgemeester Koen Palinckx (N-VA) is tevreden met het resultaat: “Het is zeker een aanwinst voor de wijk en de Ekerenaren. Hier rondwandelen geeft een vakantiegevoel. Ekeren telde al 34 hectare park en met dit project krijgt Ekeren er in één klap de helft erbij. Het park is zeker een mooie gelegenheid voor de Ekerenaren om de wijk Rozemaai te ontdekken die nu ook deel uitmaakt van het district Ekeren.”

Het project heeft ongeveer 1,2 miljoen euro gekost.