Antwerpen 20 september 2019

Oosterweel wordt de bouwwerf van de eeuw

De stad Antwerpen gaat jaarlijks 180 werknemers naar de aannemers van de werken aan de Oosterweelverbinding sturen. Het gaat om mensen die nu werkloos of niet actief zijn op de arbeidsmarkt. Ze worden door de stad zelf opgeleid. “Ze zullen goedkoper zijn dan werknemers aan te trekken uit het buitenland”, zegt Claude Marinower (Open Vld), Antwerps schepen van Werk.

Om de Oosterweelverbinding te realiseren, heeft de bouwsector 2.150 arbeiders nodig. Volgens Marinower biedt dit een enorme opportuniteit voor Antwerpen. Uit de cijfers van de VDAB blijkt dat dertigduizend Antwerpenaars werkloos zijn en 54.000 mensen inactief zijn. De werven van Oosterweel moeten nu voor een deel van deze mensen uitzicht geven op een job in de bouwsector. Het Antwerpse schepencollege heeft een actieplan klaar met duidelijke doelstellingen. Zo wil de stad jaarlijks 150 mensen opleiden en begeleiden naar een job op een van de werven van Oosterweel. Het gaat om de jobs van bekister, ijzervlechter, baggeraar, kraanmachinist, elektromonteur en wegenwerker. Dit zijn knelpuntberoepen die bouwondernemers momenteel met moeite ingevuld krijgen. Daarnaast zouden nog eens dertig mensen aan het werk worden gesteld via de sociale economie. Ze zullen bijvoorbeeld instaan voor de bewaking, de catering of het verwijderen van afval op de werven.

“Om telkens dit aantal te kunnen aanleveren, moeten we minstens een vijfvoud van dit aantal in een opleiding krijgen”, zegt Marinower. “Dat betekent dat we ze moeten enthousiasmeren en motiveren rond Oosterweel. Ze moeten zich trots voelen dat ze hebben meegewerkt aan Oosterweel.” Samen met verschillende partners, zoals de VDAB, krijgen de kandidaten een opleiding in de bouw en gericht naar de knelpuntberoepen waarnaar de bouwsector op zoek is.

Marinower is overtuigd dat dit project niets dan voordelen heeft voor de aannemers in de bouwsector. Volgens de recentste cijfers in februari stonden er in de stad Antwerpen alleen al 276 vacatures open in de bouwsector. Dat gaat alleen maar groeien als de werken aan Oosterweel op kruissnelheid zitten.

“Voor de inspanningen die we leveren als stad om mensen op te leiden, vragen we van de aannemers een instapgarantie”, zegt Marinower. “Die komt erop neer dat er voor iemand die door ons is opgeleid een volwaardig arbeidscontract klaarligt. Jongeren die een opleiding volgen, weten dat ze aan het einde van de rit direct aan de slag kunnen. De werkgevers weten dat de werknemers die we aanreiken, beschikken over veiligheidscertificaten. Onze werknemers zullen misschien niet goedkoper zijn, maar concurrentieel interessanter. We weten nu al dat van de 2.150 arbeiders voor Oosterweel 50% tot 60% uit het buitenland zal komen. Als stad kunnen we de aannemers niet verplichten om Antwerpenaars aan te werven, maar ik vermoed dat ze niet ongevoelig gaan zijn voor ons aanbod aan werknemers.”

Bron: De Gazet Van Antwerpen.