District Borgerhout 20 september 2018

Open Vld Borgerhout pleit voor Antwerps reuzenjaar

Op zaterdag 22 september vond de 306de editie van de Borgerhoutse reuzenstoet plaats. De Borgerhoutse afdeling van Open Vld grijpt deze gelegenheid aan om te pleiten voor een cultureel jaar in het teken van alle Antwerpse reuzen en hun tradities.

“De voorbije jaren hebben we met het diamantjaar en het barokjaar succesvolle culturele stadsfestivals gezien,” zegt lijsttrekker Hans Maes. “Reuzen vormen ook een belangrijk deel van het cultureel erfgoed van onze stad en de districten. Wij vinden daarom dat de reuzentraditie een jaar lang extra aandacht verdient.”

De stad Antwerpen heeft met Druoon Antigoon een bekende reus in de stichtingslegende. Maar ook in verscheidene districten maken de reuzen deel uit van de plaatselijke folklore. “Borgerhout heeft een enorm rijk en gevarieerd verenigingsleven” zegt Liza Renders, Master in het Cultuurmanagent en kandidaat voor Open Vld in Borgerhout. “Ook de reuzen, en zeker de jaarlijkse stoet, spelen daarin een belangrijke rol.”

Ook Deurne, Wilrijk, Ekeren, Berchem en district Antwerpen hebben eigen reuzen en reuzenverenigingen. Tijdens het Reuzenjaar kan worden ingezet op betere samenwerking tussen de verschillende reuzenverenigingen, met als kers op de taart een reusachtige stoet waaraan alle Antwerpse reuzen zouden deelnemen.